Zdielať článok


Facebook Linkedin
Nová daň na sladené nealkoholické nápoje od roku 2025

Od 1. januára 2025 vstúpi do platnosti nový zákon o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý zavádza nepriame zdanenie balených nápojov s pridaným cukrom, sladidlami alebo inými zložkami. Cieľom tejto legislatívnej zmeny je znížiť spotrebu nezdravých nápojov s vysokým obsahom cukru a súčasne zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu, ktoré môžu byť použité na zdravotnícke programy alebo verejnoprospešné projekty.

Základné definície a predmet dane

Zákon definuje predmet dane ako všetky balené nealkoholické nápoje, ktoré obsahujú pridaný cukor, sladidlo alebo iné sladké zložky. Patrí sem široká škála nápojov vrátane sladených balených vôd, sýtených nápojov, ľadových čajov, ovocných džúsov, nealkoholického piva, vína s obsahom alkoholu do 0,5 %, hotových kávových nápojov a energetických nápojov s vysokým obsahom kofeínu. Taktiež sú predmetom dane koncentráty a sirupy, ktoré sa riedia vodou pred konzumáciou.

Výnimku tvoria nápoje bez pridaného cukru alebo sladidla, ako sú čisté minerálne vody, mliečne a rastlinné nápoje, dojčenská výživa a potraviny na osobitné lekárske účely. Medzi výnimky patria aj lieky a výživové doplnky, ktoré nie sú určené na bežnú konzumáciu.

Kto bude platiť daň na sladené nealkoholické nápoje?

Daňovú povinnosť bude mať výrobca alebo distribútor, ktorý nápoj prvýkrát uvedie na trh v Slovenskej republike. Ak bude nápoj vyrobený v zahraničí, daňovú povinnosť preberie dovozca alebo distribútor, ktorý nápoj prinesie na slovenský trh. Tento systém znamená, že spotrebitelia nebudú priamo platiť daň, ale daň sa odrazí v konečnej cene nápoja. Nápoje exportované do zahraničia, naopak, nebudú podliehať tejto dani, pretože zákon sa vzťahuje len na nápoje určené na konzumáciu v Slovenskej republike.

Mechanizmus výpočtu dane

Sadzba dane sa bude líšiť podľa kategórie nápoja. Pri balených nápojoch pripravených na okamžitú konzumáciu bude základom dane objem nápoja vyjadrený v litroch. V prípade sirupov, koncentrátov alebo iných nápojových zložiek, ktoré sa riedia pred podávaním, sa bude daň vypočítavať osobitným spôsobom, ktorý zohľadní konečný objem pripraveného nápoja. Tento mechanizmus má zabezpečiť spravodlivé zdaňovanie na základe skutočného množstva cukru či sladidla, ktoré spotrebiteľ nakoniec skonzumuje.

Možné výzvy pre výrobcov a dovozcov

Pre výrobcov a dovozcov nápojov nová daň predstavuje dodatočnú administratívnu záťaž, najmä v oblasti evidencie a vykazovania predaného množstva nápojov. Zákon totiž ukladá povinnosť presne evidovať množstvo vyrobených alebo dovezených nápojov, ako aj sumu zaplatenej dane. Platitelia dane budú musieť pravidelne podávať daňové priznania, a to aj v prípade, že im nevznikla žiadna daňová povinnosť za dané obdobie.

Čo daň na sladené nealkoholické nápoje v skratke prináša?

Nová daň na sladené nealkoholické nápoje prináša zásadné zmeny pre výrobcov, dovozcov aj spotrebiteľov. Hoci daň primárne sleduje zdravotné ciele, očakáva sa, že môže prispieť aj k zvýšeniu štátnych príjmov. Pre podniky to znamená nutnosť prispôsobiť sa novým pravidlám a zabezpečiť dôsledné vedenie evidencie o predaji nápojov. Pre spotrebiteľov to môže znamenať nárast cien niektorých produktov, ale aj možnosť zamyslieť sa nad zdravšími alternatívami k sladeným nápojom.

V prípade, že máte záujem o bližšie informácie o tejto právnej úprave, jej dopade na vaše podnikanie alebo potrebujete asistenciu pri jej implementácii, neváhajte kontaktovať našu advokátsku kanceláriu. Radi vám poskytneme podrobné vysvetlenie a odbornú pomoc.

Potrebujete vedieť viac o novej dani na sladené nealkoholické nápoje?

Kontaktujte nás
Kategórie:

Legislatíva , Novinky


Tagy:

daňové povinnosti , daňové právo


Publikované:

13. septembra 2024

Súvisiace články