Zdielať článok


Facebook Linkedin
Zmeny v zákone o spotrebnej dani z tabakových výrobkov

Ministerstvo financií Slovenskej republiky predložilo novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Táto novela je odpoveďou na rastúci dopyt po nových nikotínových produktoch a elektronických cigaretách, ktoré doposiaľ nepodliehali prísnej kontrole. Cieľom je lepšia regulácia trhu s týmito výrobkami, ochrana verejného zdravia a zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu. Prichádzajúca novela ovplyvňuje daň z tabakových výrobkov viacerými kľúčovými zmenami, ktoré sme pre vás zhrnuli do niekoľkých bodov.

1. Rozšírenie predmetu dane o nové produkty

Novela zavádza zdaňovanie nielen klasických tabakových výrobkov, ale aj výrobkov súvisiacich s tabakom, ako sú napríklad nikotínové vrecúška, náplne do elektronických cigariet a ďalšie nikotínové produkty. Tieto produkty sa stávajú stále viac populárnymi, najmä medzi mladými ľuďmi, a ich spotreba neustále rastie. Práve preto je ich zaradenie do zdaňovaného predmetu nevyhnutným krokom na zamedzenie daňových únikov a lepšiu kontrolu ich pohybu na trhu.

2. Zavedenie kontrolných známok a sprísnenie regulácie

Jedným z hlavných opatrení je zavedenie povinného označovania výrobkov kontrolnými známkami. To sa bude týkať všetkých tabakových výrobkov, ako aj súvisiacich produktov, ktoré budú musieť byť označené pred uvedením na trh. Toto opatrenie má za cieľ zabrániť šíreniu nelegálnych a potenciálne nebezpečných výrobkov, pričom kontrola nad týmto procesom bude v rukách colných úradov. Navyše, novela upravuje lehoty na dopredaj výrobkov bez kontrolných známok, čo poskytne podnikateľom čas na prispôsobenie sa novej legislatíve.

3. Zvýšenie sadzieb spotrebných daní

V rámci daňového kalendára sú naplánované postupné zmeny v sadzbách dane z tabakových výrobkov. Cieľom je predvídateľná a postupná úprava sadzieb až do roku 2028. Nové daňové sadzby sa budú týkať nielen klasických tabakových výrobkov, ale aj už spomínaných nových inovatívnych produktov, ako sú nikotínové vrecúška a náplne do elektronických cigariet.

4. Ochrana verejného zdravia a prevencia u mladistvých

Z hľadiska ochrany verejného zdravia sa zavádzajú opatrenia na zvýšenie povedomia o rizikách spojených s užívaním nových tabakových výrobkov. Tieto produkty, napriek tomu, že sú často vnímané ako menej škodlivé, predstavujú riziko, najmä pre mladšiu generáciu. Dôraz je kladený na informovanie verejnosti o zdravotných rizikách spojených s ich užívaním, najmä v prípade, že obaly týchto výrobkov môžu byť zamenené s bežnými spotrebnými produktmi, ako sú napríklad žuvačky.

5. Zlepšenie transparentnosti v oblasti predaja a distribúcie

Novela tiež zavádza nové pravidlá pre obchodovanie a distribúciu bezdymových tabakových výrobkov a produktov súvisiacich s tabakom. Distribútori budú musieť získať povolenia na predaj a distribúciu týchto výrobkov, pričom nové pravidlá budú presadzovať prísnejšiu kontrolu pohybu týchto výrobkov na trhu. Zavedenie systému evidencií predajcov a distribútorov má zabezpečiť lepšiu transparentnosť a kontrolu pohybu tovarov.

6. Harmonizácia s ostatnými krajinami EÚ

V rámci regiónu V4 už niektoré krajiny zaviedli zdaňovanie elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok. Slovensko sa týmto krokom zaradí medzi krajiny, ktoré aktívne reagujú na rastúcu spotrebu týchto inovatívnych výrobkov. Cieľom zavedenie kontrolných mechanizmov a zdaňovanie týchto produktov je monitorovanie trhu a zabezpečenie vyššej transparentnosti.

Navrhovaná novela zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov prináša komplexnú úpravu legislatívy, ktorá reaguje na nové výzvy spojené s najnovšími tabakovými a nikotínovými produktmi. Okrem zvýšenia kontroly nad predajom a distribúciou týchto výrobkov, novela dodatočné zvyšuje príjmy pre štátny rozpočet a podporí verejné zdravie tým, že obmedzí prístup mladistvých k nebezpečným výrobkom.

Máte otázky ohľadom zmien v zákone alebo potrebujete právnu pomoc v tejto oblasti?
Naša advokátska kancelária sa špecializuje na problematiku spotrebných daní. Radi vám poskytneme odborné poradenstvo a pomôžeme s prípravou na legislatívne zmeny ovplyvňujúce daň z tabakových výrobkov. Neváhajte nás kontaktovať pre viac informácií.

Potrebujete vedieť viac o novele zákona a spotrebnej dani z tabakových výrobkov?

Kontaktujte nás
Kategórie:

Legislatíva


Tagy:

daňové povinnosti , daňové právo , spotrebné dane


Publikované:

24. septembra 2024

Súvisiace články