Zdielať článok


Facebook Linkedin
Nariadenie o odlesňovaní (EUDR) – aké nové povinosti vznikajú?

S blížiacim sa dátumom zavedenia Nariadenia EUDR o odlesňovaní do praxe je nevyhnutné, aby sa spoločnosti obchodujúce s komoditami a výrobkami, na ktoré sa toto nariadenie vzťahuje, dôkladne pripravili. Ako jedna z popredných advokátskych kancelárií so skúsenosťami v oblasti regulácií a compliance (dodržiavania predpisov) Vám prinášame prehľad povinností a návrh komplexného riešenia na mieru, ktoré zaistí súlad vašej spoločnosti s novými pravidlami.

Nariadenie o odlesňovaní EUDR – čo musíte vedieť?

Podľa nového nariadenia EUDR môžu byť komodity a výrobky, ako sú hovädzí dobytok, sója, kakao, káva, olejová palma, kaučuk a drevo, uvedené na trh EÚ alebo exportované len vtedy, ak sú potvrdené ako „bez odlesňovania“. Produkty musia byť tiež vyrobené v súlade s legislatívou krajiny výroby a podliehať povinnostiam náležitej starostlivosti.

Dátumy zavedenia povinností podľa EUDR:

  • Veľké podniky: Povinnosť dodržiavať nariadenie nadobudne účinnosť od 30. decembra 2024.
  • Malé a stredné podniky: Pre tieto podniky sa povinnosti budú uplatňovať od 30. júna 2025.

Je dôležité zdôrazniť, že samotné EUDR definuje, kto sa považuje za malý, stredný alebo veľký podnik. Nariadenie obsahuje vlastné kritériá, na základe ktorých sa určuje kategória podniku a príslušné povinnosti. Preto je potrebné vykonať správnu klasifikáciu Vašej spoločnosti, aby ste vedeli, aké lehoty a povinnosti sa na Vás vzťahujú, pričom takúto klasifikáciu vieme zabezpečiť.

Kľúčové povinnosti spoločností podľa Nariadenie o odlesňovaní EUDR:

Nastavenie vnútorných mechanizmov spoločnosti

Každá spoločnosť musí zaviesť systémy riadenia na monitorovanie a zaznamenávanie všetkých procesov súvisiacich s výrobou a dodávkou rizikových komodít. To zahŕňa zavedenie transparentných postupov pre dokumentáciu pôvodu produktov, proces sledovania v dodávateľskom reťazci a efektívny interný komunikačný systém na zabezpečenie súladu s EUDR.

Opatrenia na vyhodnocovanie rizika

Spoločnosti sú povinné analyzovať riziká, ktoré sa môžu objaviť v ich dodávateľskom reťazci. Na základe našich skúseností Vám pomôžeme navrhnúť komplexný systém hodnotenia rizík, ktorý umožní identifikovať rizikové oblasti, ako napríklad:

  • Geografické oblasti so zvýšeným rizikom odlesňovania,
  • dodávateľov s neistými alebo nejasnými praktikami,
  • potenciálne nedodržiavanie legislatívy krajiny pôvodu.

Opatrenia na zmiernenie rizika

Po identifikácii rizík je nevyhnutné implementovať účinné opatrenia na ich zmiernenie. V rámci týchto opatrení môže spoločnosť zaviesť:

  • Dôkladné preverovanie dodávateľov,
  • požiadavky na poskytovanie podrobných informácií o pôvode produktov,
  • pravidelné audity a inšpekcie dodávateľských reťazcov.

Geolokácia výrobných plôch a transparentnosť dodávateľského reťazca

EUDR vyžaduje presné geolokačné údaje všetkých výrobných plôch, na ktorých sa komodity vyrábajú. To zahŕňa záznamy o geografickej polohe výroby a zdieľanie týchto informácií v dodávateľskom reťazci. Naša kancelária Vám pomôže vyvinúť systémy, ktoré tieto dáta efektívne zaznamenávajú, spracovávajú a distribuujú.

Vyhlásenie o náležitej starostlivosti

Vaša spoločnosť musí predložiť vyhlásenie o náležitej starostlivosti prostredníctvom EU informačného systému. Toto vyhlásenie musí obsahovať presné informácie o produkte, vrátane množstva, geolokácie a zhody s legislatívou krajiny pôvodu. Pomôžeme Vám pri zostavení a predložení týchto vyhlásení, pričom zabezpečíme, aby spĺňali všetky požiadavky EUDR.

Pripravte sa na zmeny, ktoré zavádza Nariadenie o odlesňovaní

Ako skúsená advokátska kancelária Vám ponúkame celý rad služieb na zabezpečenie súladu s nariadením EUDR:

1. Nastavenie vnútorných procesov a compliance mechanizmov

Pomôžeme Vám vytvoriť a implementovať vnútorné mechanizmy a postupy, ktoré zaručia dodržiavanie predpisov EUDR. Naše tímy vypracujú štruktúrované plány na monitorovanie, správu a archiváciu dokumentácie, ktorá bude podporovať súlad vo Vašej organizácii.

2. Vypracovanie a implementácia systémov na vyhodnocovanie rizík

Zabezpečíme, že Vaša spoločnosť bude mať zavedené procesy na pravidelné hodnotenie rizík vo Vašom dodávateľskom reťazci. Vypracujeme pre Vás interné nástroje na sledovanie rizík, ich vyhodnocovanie a poskytovanie správ o rizikách v súlade s predpismi EUDR.

3. Plánovanie a realizácia opatrení na zmiernenie rizika

Na základe výsledkov hodnotenia rizík Vám pomôžeme nastaviť účinné opatrenia na ich zmiernenie. Naša kancelária Vám poskytne asistenciu pri zavádzaní dodávateľských auditov, monitorovacích systémov a zmluvných mechanizmov, ktoré minimalizujú riziká porušenia predpisov.

4. Príprava a podanie vyhlásení o náležitej starostlivosti

Ponúkame kompletnú právnu podporu pri príprave a podaní vyhlásení o náležitej starostlivosti prostredníctvom EU informačného systému. Zabezpečíme, že všetky vyhlásenia budú spĺňať formálne a obsahové náležitosti stanovené v nariadení.

5. Zastupovanie pri kontrolách a auditoch

V prípade, že sa Vaša spoločnosť stane predmetom auditu alebo kontroly zo strany príslušných orgánov, naši právnici Vás budú zastupovať a poskytnú Vám právnu ochranu. Naša kancelária zabezpečí, aby všetky procesy boli pripravené a splnili všetky legislatívne požiadavky.

Prečo konať už teraz?

Zavedenie náležitých mechanizmov a procesov vyžaduje čas a dôkladnú prípravu. Spoločnosti, ktoré sa nepripravia na požiadavky EUDR, riskujú nielen vysoké finančné sankcie, ale aj narušenie obchodných vzťahov a reputačné riziká. Včasná príprava je kľúčom k zabezpečeniu kontinuity podnikania a úspechu na trhu EÚ.

Kontaktujte nás ešte dnes, aby sme Vám pomohli s prípravou na nové požiadavky EUDR a zabezpečili, že Vaša spoločnosť bude spĺňať všetky predpisy bez zbytočných komplikácií.

Ako obchodujete s komoditami a výrobkami ako sú hovädzí dobytok, sója, kakao, káva, olejová palma, kaučuk a drevo, naváhajte nás kontaktovať.

Kontaktujte nás

Súvisiace články